MENU CLOSE

Αυτισμός & κλειστά σχολεία: 10 βήματα και αξιοποιήσε την ευκαιρία!

Εαν το κλείσιμο των σχολείων και η αλλαγή στο πρόγραμμα προκαλεί καρδιοχτύπι σε εμάς τους ενήλικες νευροτυπικούς, φανταστείτε πόσο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα παιδιά μας στα οποία η ευελιξία/προσαρμογή είναι μια δεξιότητα εν εξελίξει.

Γνωρίζουμε όμως ότι η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται από το πώς αντιμετωπίζουμε όλα αυτά που δεν ορίζουμε όπως το κλείσιμο των σχολείων και η έκκληση για παραμονή κατ’οίκον.

Τι μπορώ να κάνω για να καλυτερέψω την καθημερινότητά μου;

  1. Πρώτα αποφασίζω ότι βλέπω συμβάν ως ευκαιρία: αλλάζω συνειδητά την στάση μου απέναντί του. Όσο εστιάζω στην αναστάτωση θα ζω ακριβώς αυτό: την αναστάτωση. Αποφασίζω να δω σε όλο αυτό την κρυμμένη ‘ευκαιρία’ και αυτόματα οι παλμοί πέφτουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό!
  2. Ο νόμος του λεμονιού: για να προσφέρω λεμονάδα στον άλλον, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να έχω εγώ το λεμόνι. Με λίγα λόγια: για να προσφέρω το οτιδήποτε στον άλλον, χρειάζεται να το κατέχω πρώτα εγώ. Οπλίζομαι λοιπόν με ηρεμία, κατανόηση και πίστη ότι θα αξιοποιήσω την αλλαγή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί μόνο έτσι μπορώ πραγματικά να δημιουργήσω συνθήκες ηρεμίας και δημιουργικότητας στο σπίτι.
  3. Οργανώνομαι. Παίρνω χαρτί και μολύβι και φτιάχνω δύο λίστες: Την ‘ΘΕΛΩ ΑΜΕΣΑ ΝΑ’ και την ‘ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ’. Στην πρώτη καταγράφω αυτά που δεν αναβάλλονται: πχ μαγείρεμα, σύνταξη επείγουσας αναφοράς για το γραφείο, ένα σημαντικό τηλεφώνημα κλπ. Στην δεύτερη καταγράφω αυτά που σκόπευα να κάνω αυτές τις μέρες, αλλά μπορώ να ολοκλήρωσω αργότερα: πχ αγορά παππουτσιών, κηπουρική, μια δευτερευούσης σημασίας συνάντηση κλπ
  4. Βρίσκω έξυπνες λύσεις: Επιστρέφω στην ‘ΘΕΛΩ ΑΜΕΣΑ ΝΑ’ λίστα μου. Σκέφτομαι τρόπους για να ολοκλήρωσω το κάθετί με λιγότερο χρόνο/κόπο και το καταγράφω. Πχ γρήγορες συνταγές για μαγείρεμα ή συνταγές για τις οποίες έχω διαθέσιμα τα υλικά. Ξυπνάω νωρίτερα για να συντάξω την αναφορά όταν η οικογένεια κοιμάται (καθαρό μυαλό και ησυχία μειώνουν κατά το χρόνο εργασίας). Με την ίδια λογική επιλέγω την καταλληλότερη στιγμή μέσα στη μέρα για το τηλεφώνημα.
  5. Ζητάω βοήθεια:Το να ζητήσω βοήθεια για τα ψώνια του σουπερ μάρκετ από το γείτονα ή να απασχολήσει το παιδί μου για λίγο μια φίλη ή συγγενής δεν είναι αδυναμία, είναι ευκαιρία να έρθουμε οι άνθρωποι κοντύτερα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά από το να αισθάνεσαι ότι προσφέρεις στον άλλον τη στιγμή που το χρειάζεται. Σκέψου πόση χαρά και ικανοποίηση εισπράττεις όταν είσαι εσύ αυτή που προσφέρει. Άσε τη ζωή να σε εκπλήξει με την καλοσύνη που επιφυλάσσουν οι άλλοι για σένα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ζητήσεις.
  6. Κλειστά σχολεία σημαίνει περισσότερος χρόνος με το παιδί μου! Φτιάχνω μια λίστα με όλα αυτά που, επιτέλους, μπορούμε να χαρούμε μαζί! Μπορούμε να ακούσουμε μαζί την αγαπημένη του μουσική, να χορέψουμε, να ζωγραφίσουμε, να φτιάξουμε χειροτεχνίες (αξοιοποιώ υλικά όπως χαρτί, υφάσματα που έχω ήδη στο σπίτι), να παίξουμε το αγαπημένο του παιχνίδι!
  7. Αναγνωρίζω ότι το παιδί μου δυσκολεύεται στις αλλαγές της ρουτίνας και ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να επιφέρει αναστάτωση. Διατηρώ κατανόηση και ηρεμία σε τυχόν εντάσεις.
  8. Εξηγώ με ειλικρίνεια σε γλώσσα κατανοητή για την ηλικία του ότι το σχολείο παραμένει κλειστό για όλους και του παραθέτω τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
  9. Παρουσιάζω με ενθουσιασμό την αλλαγή ως ευκαιρία για όλες τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί και ξεκινάμε το παιχνίδι!
  10. Δημιουργώ ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα του πω τα λιγότερα ‘όχι’ (πχ απομακρύνοντας επικίνδυνα αντικείμενα), εστιάζω σε όλα αυτά που επιτυγχάνει το παιδί μου και πανηγυρίζω με την ψυχή μου το κάθε τι μαζί του!

 

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν επιλέγουμε και η ζωή μας φαίνεται άδικη. Εντούτοις, τη διέπουν δύο πολύ σημαντικές αξίες:

α. Αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους είναι ο χρόνος που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας (τίποτα δεν έχει αξία αν δεν το μοιράζεσαι), και

β. Ο χρόνος είναι για όλους δίκαια μοιρασμένος: σε όλους μας αναλογούν 24 ώρες μέσα στη μέρα.

Αξιοποίησε την ευκαιρία! Αξιοποίησε τις ώρες σου παίζοντας, αγκαλιάζοντας, δίνοντας αγάπη στο ξεχωριστό παιδί σου. Όσο μπορείς περισσότερο!

Share your thoughts